Zsofi Klacsmann

Zsofi Klacsmann je rojena v Budimpešti 15. 5. 1982. Svojo glasbeno pot je začela na Glasbeni šoli Frederyka Chopina Godollo, kjer je pod vodstvom Ibolya Joo  pričela spoznavati igranje na  violončelo, nadaljevala pa je na Srednji glasbeni šoli Bartok Bela pri profesorju Zsolt Puskas.

V času študija na Univerzi Szeged je na Akademiji za glasbo Liszt Ferenc v Budimpešti diplomirala iz poučevanja violončela (pod mentorstvom Alexandre Velez ) ter iz koncertiranja (pod mentorstvom Katalin Sin). Med študijem se je udeleževala mnogih izobraževanj pri različnih priznanih profesorjih in glasbenih ustanovah po Evropi: Jozef Podhoransky (Akademija za glasbo Bratislava),  Alexander Baillie (Akademija za glasbo Bremen),  Laszlo Mezo (Akademija za glasbo Budimpešta),  Piroska Molnar (solo čelist pri WeinerSzasz komornem orkestru v Budimpešti), Mednarodna akademska komorna zasedba ‘Colluvio’, MIO 2012 – delavnice z  Igorjem Mitrovičem  (solo čelist Simfoničnega orkestra RTV Slovenija).

Med leti 1999 in 2007 je bila stalna članica Simfoničnega orkestra Godollo na Madžarskem, med leti 2003 in 2007 stalna članica Simfoničnega orkestra Szeged prav tako na Madžarskem, od leta 2007 dalje pa je članica orkestra Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru.

Sodelovala je tudi z mnogimi znanimi dirigenti: Francesco Rosa, Renato Palumbo(Italija), Aleksej Baklan (Ukrajina), Tamas Gal, Gergely Kesselyak, Michael Halasz, Janos  Furst, Daniel Veto (Madžarska), Karen Kamensek (ZDA),Tobias Foskett (Avstralija), Gunther Neuhold, Klaus Arp (Nemčija), Claude Schnitzler, Benjamin Pionner (Francija), Koji Kawamoto (Japonska), Marko Letonja, Uroš Lajovic, Anton Nanut (Slovenija).

Svoje bogato glasbeno znanje prenaša na mlade rodove od leta 2010 dalje, ko je začela poučevati na Glasbeni šoli Radlje ob Dravi, od leta 2012 pa na ZGŠ v samostanu sv. Petra in Pavla na Ptuju poučuje čelo in komorno igro.