Vadim Kurgajev

Vadim Kurgajev se je rodil leta 1971 v mestu Baku, Azerbajdžan. S sedmimi leti se je prvič seznanil z baletom, ko je začel obiskovati lokalni baletni studio. Po končani osnovni šoli je nadaljeval z izobrazbo na Akademski baletni šoli Baku, kjer je uspešno zaključil šolanje ter se leta 1989 zaposlil v Azerbajdžanskem akademskem gledališču opere in baleta kot solist baletnega ansambla. Kmalu je zapustil Azerbajdžan ter se odpravil v Dnjepropetrovsk, Ukrajina. Tam se je zaposlil v Nacionalnem gledališču opere in baleta kot prvi solist. V tem času je poučeval tudi na Državni baletni šoli Dnjepropetrovsk klasični, moderni in duetni ples.

Po gostovanju Mladinskega nacionalnega gledališča opere in baleta Kijev v Mariboru se je odzval vabilu SNG Maribor, kjer je od leta 1995 tudi zaposlen kot solist baletnega ansambla.

Leta 2002 je nadaljeval z izobraževanjem na Kijevski nacionalni univerzi za kulturo in umetnost v Ukrajini in si leta 2005 pridobil naziv Specialist na področju koreografije ter kvalifikacijo baletnega umetnika (mojstra) sodobne klasične koreografije, predavatelja poklicnih področij, umetnika.

Veliko je nastopal doma in v tujini v klasičnih in nekaterih neoklasičnih ter modernih predstavah, kot tudi na koncertih ter se predstavil kot solist, solist ansambla in kot plesalec v ansamblu. Prav tako je nekaj let zapovrstjo poučeval klasični balet na različnih poletnih šolah na Japonskem.

Na Zasebni glasbeni šoli v samostanu sv. Petra in Pavla na Ptuju poučuje balet.