Jure Podvratnik

no images were found

Jure Podvratnik (1994) je svojo glasbeno pot začel na Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski Velenje, nadaljeval pa na Umetniški gimnaziji Velenje v razredu prof. Monike Krajnc Štih. Na Univerzi za glasbo in upodabljajočo upodabljajočo umetnost v Gradcu (Avstrija) je pod mentorstvom prof. Łukasza Kuropaczewskega in prof. Martina Myslivečeka leta 2020 diplomiral iz klasične kitare – koncertna smer, ter leta 2021 še iz instrumentalne pedagogike.

Svoje znanje je izpopolnjeval pri svetovno priznanih kitaristih: Paolo Pegoraro, Thomas Müller-Pering, Göran Söllscher, Hubert Käppel, István Römer, Xhevdet Sahatxhija, Mak Grgič, David Pavlovits, Andrej Grafenauer, Nejc Kuhar, Jure Cerkovnik, Hugo Gonzáles-Zurita, Gerard Reichenbach, Timo Korhonen, Goran Krivokapić, … Kasneje je dobil navdih za igranje v različnih zasedbah z raznoraznimi inštrumenti. Komorna igra je postala njegova posebna strast.

S poučevanjem je leta 2015 začel na GŠ Velenje, kasneje je poučeval tudi na GŠ Slovenj Gradec, Musikschule Talentum (Graz) in Bundesrealgymnasium Körösi (Graz). Leta 2020 se je preselil v Maribor in pričel poučevati na ZGŠ v samostanu sv. Petra in Pavla na Ptuju. Kljub njegovi kratki pedagoški karierni poti, je s svojimi učenci že doživel vidne uspehe na različnih tekmovanjih: 1. nagrada na mednarodnemu kitarskemu tekmovanju v Poreču 2018 – kategorija kitara solo, srebrna plaketa na 46. Državnem tekmovanju TEMSIG – kategorija kitarski duo, 1. mesto in 1. nagrada na mednarodnemu festival v Omišu 2017 – kategorija komorna zasedba s kitaro.

˝Moj cilj je učencem približati glasbo, da le ta postane del njihovega vsakdana; postati njihov prijatelj, ki mu zaupajo; jih voditi na njihovi življenjski poti ter jih vztrajno vzpodbujati k odkrivanju in razvijanju talentov.˝ – Jure Podvratnik