Jure Podvratnik

jure-slika Jure Podvratnik (1994) je svojo glasbeno pot začel na Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski Velenje, nadaljeval pa na Umetniški gimnaziji Velenje v razredu prof. Monike Krajnc Štih. Leta 2020 je diplomiral iz klasične kitare – koncertna smer, na Universität für Musik und darstellende Kunst Graz pod mentorstvom prof. Łukasza Kuropaczewskega in prof. Martina Myslivečeka. Trenutno zaključuje še študij inštrumentalne pedagogike, na isti univerzi.

Svoje znanje je izpopolnjeval pri svetovno priznanih kitaristih: Paolo Pegoraro, Thomas Müller-Pering, Göran Söllscher, Hubert Käppel, István Römer, Xhevdet Sahatxhija, Mak Grgič, David Pavlovits, Andrej Grafenauer, Nejc Kuhar, Jure Cerkovnik, Hugo Gonzáles-Zurita, Gerard Reichenbach, Timo Korhonen, Goran Krivokapić, … Kasneje je dobil navdih za igranje v različnih zasedbah z raznoraznimi inštrumenti. Komorna igra je postala njegova posebna strast.

S poučevanjem je leta 2015 začel na GŠ Velenje, kasneje je poučeval tudi na GŠ Slovenj Gradec, Musikschule Talentum (Graz) in Bundesrealgymnasium Körösi (Graz). Leta 2020 se je preselil v Maribor in pričel poučevati na ZGŠ v samostanu sv. Petra in
Pavla na Ptuju. Kljub njegovi kratki pedagoški karierni poti, je s svojimi učenci že doživel vidne uspehe na različnih tekmovanjih: 1. nagrada na mednarodnemu kitarskemu tekmovanju v Poreču 2018 – kategorija kitara solo, srebrna plaketa na 46. Državnem tekmovanju TEMSIG – kategorija kitarski duo, 1. mesto in 1. nagrada na mednarodnemu festival v Omišu 2017 – kategorija komorna zasedba s kitaro.

˝Moj cilj je učencem približati glasbo, da le ta postane del njihovega vsakdana; postati njihov prijatelj, ki mu zaupajo; jih voditi na njihovi življenjski poti ter jih vztrajno vzpodbujati k odkrivanju in razvijanju talentov.˝ – Jure Podvratnik